Henry Mannin haasteellinen kausi – parasta suoritusta haetaan nyt EM-Berliinistä!
21.8.2018
Suuret muutokset hidastivat menoa alkukaudesta, mutta vire alkaa nyt löytyä. Henkka ja valmentaja Juha Heinänen kertovat viime hetken mietteet ennen parayleisurheilun Berliinin EM-kisoja.
─ Kuumeherkistelyä. Sitä tässä on nyt viimeksi tehty, vastaa ratakelaaja ja moninkertainen arvokisamitalisti Henry Manni pieni pilke silmäkulmassa, kun häneltä kysyy, miten EM-kisojen valmistautuminen on sujunut. – Satasellehan se voi olla jopa ihan toimivakin valmistautumistapa. Tekee hyvää hermostolle. Rentouttaa!, jatkaa Henkan valmentaja Juha Heinänen.
Pientä flunssaa siis ilmassa. Mutta ei kuulemma mitään sellaista, mikä millään tavalla uhkaisi tällä viikolla kisattavia parayleisurheilun EM-kisoja Berliinissä.
Kaikki kortit katsotaan kohti Tokiota
Vuodesta 2013 alkaen joka vuosi aikuisten arvokisamitaleja kahmineen Mannin kuluva kausi ei ole ollut helpoin mahdollinen. Tokion vuoden 2020 paralympialaisia silmällä pitäen tehdyt suuret muutokset mm. valmennuksessa ja kalustossa aiheuttivat odotetusti kauden alkuun pienen tulosnotkahduksen. Kevät kului kuitenkin nousujohteisesti ja tulokset paranivat kilpailu kilpailulta. Sen jälkeen keskikesällä saavutettiin jonkinlainen perustaso, ja heinäkuun GP-kisoissa suunta kääntyi jälleen ylöspäin.
─ Viimeisin, Lapinlahden GP-kisoissa kelattu 200 metriä oli itse asiassa parasta tasoa sitten kauden 2015, Henkka iloitsee.
Pitkäaikainen valmennussuhde Maarit Kurjen kanssa päättyi vuosi sitten syksyllä. Tähän päädyttiin puhtaasti siksi, että Henkka koki tarvitsevansa uudenlaisia lähestymiskulmia voidakseen kehittyä urheilijana jälleen korkeammalle tasolle. Vastaus löytyi omasta kotiseurasta, kun LUU:n valmennuspäällikkö Juha Heinänen otti pestin vastaan. Heti alusta alkaen molemmille oli selvää, että tähtäin on vuoden 2020 paralympialaisissa. Nyt tehtäisiin kaikki tarvittavat muutokset senkin uhalla, että kausi 2018 olisi hankala. EM-kisavuosi ei ole paraurheilijalle niin tärkeä.
─ Paraurheilussa EM-kisojen osanottajamäärä on verrattain pieni, eikä kisoilla ole lähellekään niin suurta arvoa kuin paralympialaisilla on, Henkka kertoo. – Kelauksessa on paljon arvostettuja kansainvälisiä kisoja esimerkiksi Sveitsissä, ja kaikki parhaat kokoontuvat mieluummin sinne. Monissa maissa on myös hankalia käytäntöjä arvokisaedustusten suhteen, mikä verottaa osallistumishalukkuutta entisestään.
Välineuudistukset haastoivat kelaustekniikan
Valmennuksen lisäksi suuria muutoksia on tehty myös välinepuolella. Henkan käyttämän kisatuolin pyörät on vaihdettu perinteisestä pinnamallista kiekkoihin. Se mahdollistaa 200 metrillä ja sitä pidemmillä matkoilla niin sanottujen lyöntikapuloiden käytön.
─ Lyöntikapuloilla kelauksen loppulyöntiin saadaan enemmän energiaa. Pehmeiden hanskojen kanssa energiaa tahtoo mennä hukkaan.
Myös kelausasentoon on tehty hienosäätöä. Tarkoituksena on saada urheilijan kropalle enemmän tilaa ja liikkumavaraa. On selvää, että näin moneen asiaan kerralla tehdyt muutokset saavat selkäytimessä olevat vanhat liikeradat heittämään kuperkeikkaa.
─ Rytmin ja ajoituksen kanssa on ollut odotetusti haastetta. Mutta niissäkin ollaan jo voiton puolella, Henkka toteaa luottavaisena.
Askelmerkit kohti Tokiota alkavat olla kohdallaan. EM-kisojen jälkeen pohditaan vielä sitä, aletaanko tehostetusti keskittymään jollekin tietylle matkalle. Ja jos aletaan, niin mille matkalle.
─ Jaa-a. Katsotaan mitä mieltä valmentaja sitten on, Henkka naurahtaa.
─ Nyt alkukaudesta vaikutti siltä, että 400 metriä olisi Henkalle optimaalisin matka, kertoo Juha Heinänen. ─ Mutta valitettavasti juuri tuo matka ei alustavien tietojen mukaan ole lainkaan ohjelmassa Tokiossa. Tilanne voi kuitenkin vielä elää.
Berliinistä haetaan kauden paras suoritus
Berliinin EM-kisoissa T34-vammaluokassa kilpaileva Henkka osallistuu 100m, 400m ja 800m matkoille. Tavoite on kristallinkirkas.
─ Kyllä sieltä ihan selkeästi lähdetään hakemaan kauden parasta suoritusta. Vaikka rata ei olekaan siellä nopein mahdollinen.
─ Eikä kauden paras suoritus välttämättä aina tarkoita samaa kuin kauden paras aika, tähdentää valmentaja Heinänen.
Näin juuri.
- - - -
► Henry Manni (26 v.):
5 MM-mitalia, 7 EM-kultaa, paralympiapronssi
100m: 15,61
200m: 27,16
400m: 51,79
800m: 1.45,14
► Viralliset EM-kisasivut:
https://www.paralympic.org/berlin-2018
EM-kisoissa Suomea ja Länsi-Uudenmaan Urheilijoita edustaa myös kelauksesta kenttälajeihin siirtynyt Tuomas Manni F34-luokan kuulantyönnössä ja keihäänheitossa.
► Henkan ja Tuomaksen kilpailuaikataulu:
Keskiviikko 22.8.
- Henkka: 100m klo 20.10
- Tuomas: keihäänheitto klo 18.59
Torstai 23.8.
- Henkka: 400m klo 19.57
Perjantai 24.8.
- Tuomas: kuulantyöntö klo 18.32
Sunnuntai 26.8.
- Henkka: 800m klo 18.29
► YLEN kisalähetykset: